Internet via de Kabel .nl / Internet via de Kabel

Internet via de kabel vergelijken met ADSL en Glasvezel
vrijdag, 26 juni 2015 08:00
De voor- en nadelen van internet via ADSL, Kabel en Glasvezel

Internetprovider Ziggo is momenteel de enige grote internetprovider die internet via de kabel levert. Ondanks de grote machtspositie die hiermee is verkregen, moeten ze blijven zorgen dat klanten zich aan ze binden. Op de internet markt is er namelijk grote concurrentie. De concurrentie wordt veroorzaakt door de verschillende netwerken, ADSL, Glasvezel en Kabel. Op het ADSL netwerk zijn veel verschillende internetproviders aanwezig en ook steeds meer internetproviders bieden diensten aan via het glasvezel netwerk. Per netwerk type bekijken we de voor en nadelen, zodat er een goede keuze kan worden gemaakt.

Voor en nadelen van ADSL

Bijna in elk huishouden in Nederland, op sommige nieuwbouwhuizen na, ligt een telefoonkabel. Deze telefoonkabel maakt het mogelijk om gebruik te maken van internet via ADSL. Veel huishoudens kiezen voor internet via ADSL, het grootste voordeel is daar namelijk de prijs. Door de hoge concurrentie op de ADSL netwerk, kan de prijs voor diensten relatief laag worden gehouden. Via ADSL kan er al een internet abonnement worden afgesloten voor circa 20 euro in de maand en voor iets meer dan 30 euro in de maand heb je al een alles in 1 pakket via ADSL. ADSL moet het dus vooral van de lage prijs hebben. Het grootste nadeel van ADSL is namelijk de maximaal te behalen internet snelheid. Internetprovider KPN is momenteel bezig met het verbeteren van zijn netwerk waardoor ze nu internet aan kunnen bieden tot 80Mbit. Echter bij de meeste ADSL aanbieders komt de snelheid niet boven de 50Mbit uit. Hierbij is de daadwerkelijk te behalen snelheid nog een stuk lager dan de snelheid die aangeboden wordt. De snelheid die je in de praktijk zal behalen is onder andere afhankelijk van de afstand van de wijkcentrale tot aan je huis. Hoe verder je van de wijkcentrale af woont, hoe lager is de te behalen internetsnelheid.

Voor en nadelen Glasvezel

Het glasvezel netwerk wordt ook wel gezien als het netwerk van de toekomst. Via dit netwerk zijn super hoge internetsnelheden te behalen en dat is dan ook het grootste voordeel van glasvezel. Internetproviders die via het glasvezel internet aanbieden kunnen snelheden aanbieden tot wel 500Mbit, deze hoge snelheid is in zeer beperkte mate beschikbaar meer regulier is een 100Mbit verbinding. Daarnaast is het voordeel dat je uploadsnelheid en downloadsnelheid gelijk zijn. Je hebt dus niet alleen binnen enkele minuten een film binnen maar ook het uploaden van grote bestanden naar bijvoorbeeld de cloud gaat razendsnel. Waar ADSL het van de lage prijs moet hebben, moet glasvezel het van het snelle internet hebben. Van een lage prijs is er bij glasvezel namelijk geen sprake. Voor een los internet abonnement via glasvezel betaal je bijna 40 euro per maand, voor een alles in 1 pakket kom je rond de 45 euro uit. Het verschil hiertussen is erg klein, dit doordat op losse internet abonnementen geen kortingen worden aangeboden en op alles in 1 pakketten wel. Een tweede nadeel van glasvezel is dat het nog niet overal beschikbaar is. Kabel en ADSL is bijna in elk huis aanwezig, glasvezel is in iets meer dan 2 miljoen huishoudens aanwezig. Nieuwbouwwijken, van de afgelopen 5-10 jaar hebben vaak standaard een glasvezel netwerk aangesloten gekregen.

Voor en nadelen Kabel

Waar voorheen de kabel vooral er was om gebruik te maken televisie, nemen steeds meer mensen al hun diensten af via de kabel. Het grote voordeel van de diensten via de kabel is de vaak uitstekende kwaliteit van televisie diensten, dit aangezien dit netwerk altijd al gebruikt werd voor het doorzenden van tv zenders. Via de kabel krijg je dan ook veel HD zenders. Daarnaast kan er via de kabel een behoorlijk hoge internetsnelheid worden aangeboden, tot wel 200Mbit. De meeste huishoudens kunnen de beloofde snelheid ook behalen, dit aangezien het niet is zoals bij ADSL dat de afstand van je huis tot de wijkcentrale bepalend is voor de te behalen internetsnelheid. Natuurlijke kleven er ook nadelen aan internet via de kabel. Het grootste nadeel is natuurlijk wel dat je vaak geen keuze hebt in internetproviders. In Zeeland kan men buiten Ziggo ook nog Zeelandnet ontvangen maar op de meeste plaatsen biedt alleen Ziggo diensten aan via de kabel. Daarnaast zijn diensten via Kabel toch net iets duurder dan via ADSL.

Elk netwerk type heeft dus zijn voor en nadelen. Welke provider de beste keuze voor jou is, is dus afhankelijk van je wensen. Ga je voor een zo laag mogelijke prijs, dan is ADSL de beste keuze. Wil je super snel internet, dan ben je bij glasvezel aan het juiste adres en wil je uitstekende beeldkwaliteit en een hoge snelheid dan is het afnemen van diensten via de kabel de beste optie.
Doe de postcodecheck en zie welke opties er voor jou zijn.
 

Kabel internet providers

Ziggo
 Logo

Caiway Logo

Zoekwoorden

aan   abonnement   adsl   alles   als   bellen   biedt   deze   echter   extra   gratis   heeft   interactieve   internet   kabel   kan   klanten   niet   nog   ook   pakket   pakketten   provider   snelheid   sneller   televisie   tot   upc   voor   zenders   ziggo  

Internet Thuis

Internet Thuis

Zoek je internet thuis (niet alleen via kabel?) kijk dan op:
ยป Internet thuis

Glasvezel internet

Internet via glasvezel:
Glasvezel aanbiedingen